شاید جالب باشد بدانید که تکنولوژی واقعیت افزوده به دهه 60 میلاد برمیگردد! در این مقاله به تاریخچه واقعیت افزوده یا Augmented Reality از ابتدای شکل گیری تا چیزی که امروز از واقعیت افزوده می بینیم میپردازیم.
واقعیت افزوده، برای تبدیل شدن به چیزی که امروز میبینیم، مسیری طولانی را طی کرده است، مسیری 50 ساله. مسیری که انقلابی در دنیای محتوا و نحوه ارائه و مصرف محتوا ایجاد کرده.
واقعیت افزوده در چه تاریخی اختراع شد؟
تکنولوژی Augmented Reality یا به اختصار Ar در سال 1968 و با طراحی و توسعه اولین سیستم نمایشگر نصب شده روی سر توسط Ivan Suterland ابداع شد.
البته لازم به ذکر است که این تکنولوژی با نام “واقعیت افزوده” در سال 1990 توسط Tim Caudell، محقق شرکت بوئینگ به رسمیت شناخته شد.
1968 : اختراع The Sword of Damocles توسط Ivan Suterland
ایوان ساترلند، استاد دانشگاه هاروارد، یکی از تاثیرگذار ترین افراد تاریخ در حوزه گرافیک های کامپیوتری، اولین نمایشگر نصب شده روی سر را به نام The Sword of Damocles ایجاد کرد.
از طریق این سیستم، کاربر در کنار تجربه و دیدن اجسام واقعی محیط پیرامون، یک سری گرافیک های تولید شده توسط کامپیوتر را به عنوان یک لایه اضافه شده به تصاویر واقعی درک و احساس میکند.
این اتفاق نه تنها نقطه آغاز تکنولوژی Ar بلکه نقطه آغاز تکنولوژی Vr نیز محسوب میشود.
1974 : ابداع Video Place توسط Myron Kruger
آقای Myron Kruger ، یک محقق کامپیوتر و هنرمند در دانشگاه Connecticut آزمایشگاهی با نام VideoPlace ساخت.
دستگاه Video Place به شکلی شگفت انگیز، از واقعیت مصنوعی بهره میبرد.
این دستگاه، با استفاده از Projection و پردازش تصویر و تکنولوژی تصویربرداری اختصاصی ای که در ساخت آن به کار رفته بود، اجازه میداد کاربر با محتواهای دیجیتال به شکل مستقیم ارتباط داشته باشد.
1990 : به رسمیت شناختن واقعیت افزوده
در سال 1990، Tome Caudell یکی از محققان شرکت هواپیمایی بوئینگ، این تکنولوژی را از یک سری تحقیقات آزمایشگاهی دانشگاهی، یه یک تکنولوژی محترم تبدیل کرد.
او در آن سال، این تکنولوژی را با نام Augmented Reality (به اختصار Ar) و به معنای واقعیت افزوده به دنیا معرفی کرد و چارچوب هایی مبنی بر چگونگی کارکرد این تکنولوژی ارائه داد.
از این تاریخ به بعد، نام این تکنولوژی واقعیت افزوده شد و عملا به عنوان یک تکنولوژی سطح بالا و شگفت انگیز شناخته شد.
1992 : ساخته شدن Virtual Fixtures توسط Louis Rosenburg
لوئیس روزنبرگ، یکی از محققین نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا در آزمایشگاه تحقیقات آرمسترانگ، Virtual Fixtures’ را توسعه داد، که در واقع یکی از اولین سیستم های واقعیت افزوده ای بود که واقعا کار میکرد!
این سیستم به پرسنل ارتش اجازه میداد که بصورت مجازی، دستگاه ها و ماشین آلات ارتشی را کنترل کنند و به کارهایی همچون آموزش خلبانان نیروی هوایی آمریکا برای آموزشی ایمن تر بپردازند.
این اولین جایی بود که، دنیای دیجیتال با دنیای واقعی پیوند خورد و ما میتوانستیم از دنیای واقعی، دنیای مجازی را کنترل کنیم.
1994 : ورود واقعیت افزوده به صنعت سرگرمی
نوسنده و کارگردانی به نام Julie Martin، تکنولوژی واقعیت افزوده را به عنوان ابزاری برای جذاب تر کردن صحنه برای اولین بار به صنعت سرگرمی وارد کرد و در تئاتر CyberSpace از آن بهره برد.
در این نمایش، بازیگران و آکروباتها در کنار اشیا کاملا مجازی که با نورپردازی و نمایشگرهای خاص به وجود آمده بودند میرقصیدند، طوری که انگار اشیا مجازی در کنار بازیگران واقعی قرار دارند.
1998 : روی کار آمدن خط زرد در پخش زنده بازی های NFL
شرکت sportsvision broadcasting اولین سیستم گرافیکی افزوده در پخش زنده مسابقات ورزشی را رونمایی کرد. تکنولوژی آنها یک خط زرد را روی تصویر زنده مسابقه نمایش میدهد که بصورت لحظه مشخص میکند که تیمهای فوتبال برای رسیدن به اولین ضربه از کجا باید حرکت کنند.
این سیستم همچنان در شبکه های تلویزیونی مختلف در حال استفاده است، در مسابقات فوتبال، والیبال، بسکتبال، تنیس و بسیاری از دیگر مسابقات ورزشی که از تلویزیون پخش میشود، برای درک بهتر بینندگان به عضوی جدایی ناپذیر از پخش زنده مسابقات تبدیل شده اند.
دنبال کنندگان مسابقات ورزشی از تلویزیون تقریبا به این اطلاعات اضافی عادت کرده اند و در عین حال خیلی از آنها نمیدانند که این نمونه ای تکنولوژی واقعیت افزوده است!
1999 : ناسا سیستم دید فضاپیماهای خودش را به Ar مجهز کرد
در این تاریخ، Nasa یک سیستم دید بهبود یافته برای فضاپیمای X-38 ایجاد کرد. این سیستم به دریچه های دید فضاپیمای به بیرون، اطلاعاتی حیاتی و مهمی مثل مختصات و نقشه برای افزایش بهره وری فضانوردان بصورت لحظه ای ارائه میکند.
ناسا از واقعیت افزوده در این سیستم برای کمک به ایجاد حمل و نقل و ناوبری بهتر در طول پروازهای آزمایشی و آموزشی خود استفاده کرد.
2000 : ایجاد ARToolKit توسط Hirokazu Kato
اولین کتابخانه واقعیت افزوده برای استفاده توسط برنامه نویسان و ایجاد برنامه های اختصاصی واقعیت افزوده توسط Hirokazu Kato در سال 2000 به عنوان یک کتابخانه open-source در دسترس همگان قرار گرفت.
این کتابخانه به دیگر توسعه دهندگان و برنامه نویسان اجازه میدهد که برنامه های شخصی سازی شده واقعیت افزوده خودشان را طراحی و پیاده کنند.
در ArToolKit از تکنولوژی پردازش تصویر و ویدیو برای قراردهی محتواهای دیجیتال روی بخشهای مختلف از دنیای واقعی استفاده میشود.
2009 : استفاده از واقعیت افزود در مجله Esquire
مجله Esquire برای اولین بار در دنیا، در چاپ محصولاتش از تکنولوژی واقعیت افزوده استفاده کرد، تا صفحات مجله را زنده کند.
وقتی که خوانندگان، صفحه اول مجله را از طریق موبایل اسکن میکردند، بازیگر مطرح Robert Downey روی صفحه اول مجله ظاهر میشد و شروع به حرف زدن با خوانندگان میکرد.
2013 : ایجاد نرم افزار MARTA توسط وولکس واگن
شرکت وولکس واگن، برای اولین بار از نرم افزاری به نام MARTA رونمایی کرد. MARTA مخفف Mobile Augmented Reality Technical Assistance می باشد که به معنی کمک رسانی فنی واقعیت افزوده موبایلی است.
این نرم افزارها به تکنیسین ها آموزشها و راهکارهای مرحله به مرحله تعمیرات و سرویسها را به صورت تعاملی ارائه میکرد.
این استفاده از تکنولوژی Ar سر و صدای بسیاری کرد، چرا که نشان دهنده این بود که از این تکنولوژی میتوان در بسیاری از دیگر صنایع جهت ساده سازی فرآیندهای کمکرسانی و خدمات پس از فروش استفاده کرد.
2014 : رونمایی از Goolgle Glass
گوگل از محصول جدید خودش به نام Google Glass رونمایی کرد. یک عینک واقعیت افزوده که کاربر به سادگی میتوانست آنرا بپوشد و تجربه ای جذاب را رقم بزند.
کاربران از طریق پوشیدن این عینک و دستورات صوتی، این دستگاه را کنترل میکردند و میتوانستند به نرم افزارهایی نظیر گوگل مپس، جیمیل و … دسترسی پیدا کنند.
این پروژه در حال حاضر به عنوان یکی از پروژه های شکست خورده گوگل مطرح میشود و دلایل متعددی برای آن مطرح است که مهمترین آن بزرگنمایی بیش از حدی که گوگل در تبلیغات برای این محصول ایجاد کرد دانست، آنهم در شرایطی هنوز فقط یک مدل تستی برای ارائه به بازار داشت.
2016 : عینک Hololens مایکروسافت
در این سال، مایکروسافت اقدام به رونمایی از عینک واقعیت افزوده اش به نام هولولنز کرد.
این محصول مایکروسافت، کارهای پیشرفته تری نسبت به عینگ گوگل انجام میدهد و همین الآن هم از فروشگاه های آنلاین بزرگ دنیا قابل خریداری است.
تنها مشکلی که این محصول دارد، قیمت سنگین آن است که باعث شده عده زیادی به این محصول دسترسی نداشته باشند.
این عینک روی ویندوز 10 اجرا میشود و اصولا یک کامپیوتر است که پوشیده میشود! این عینک به کاربران اجازه میدهد که محیط واقعی اطراف خود را اسکن کرده و تجربه های Ar خود را ایجاد کنند.
2016 : بازی پوکمون گو تمام دنیا را گرفت
بازی پوکمون گو، یکی از 3 بازی پرطرفدار تاریخ، در سال 2016 به دوران اوج خود رسید و تقریبا هر کسی در دنیا در این بازی حضور داشت.
نکته مهم در مورد این بازی این است که این بازی در کنار داستان جذاب و هیجان انگیز و مولتی پلیر بودنش، از تکنولوژی Ar بهره میبرد و در این قالب پیاده سازی شده بود.
همین کافی بود تا این بازی، سطح جدیدی از تعامل و سرگرمی را برای مخاطبان ایجاد کند و به 1 میلیارد دانلود از سراسر دنیا برسید!
2017 : آیکیا، اپلیکیشن واقعیت افزوده خودش را منتشر کرد
آیکیا که یکی از مطرح ترین فروشگاه های لوازم خانگی دنیاست، اپلیکیشن واقعیت افزوده خود را با نام Ikea Place در سال 2017 منتشر کرد و صنعت خرده روشی را به کل دگرگون کرد!
این اپلیکیشن به کاربران اجازه میدهد که پیش از خرید هر محصولی از Ikea با استفاده از واقعیت افزوده، مدل سه بعدی و نزدیک به واقعیت آن محصول را در فضای خود (مثلا در گوشه اتاق، یا وسط پذیرایی یا …) مشاهده کنند و به شکلی بهتر تصمیم به خرید بگیرند!
این اقدام آیکیا باعث شد بسیاری از فروشگاه های آنلاین دیگر هم دست به کار شوند و از واقعیت افزوده در روند اعتمادسازی و فروش آنلاین خود استفاده کنند.
امروزه : واقعیت افزوده در دسترس همگان
در فضای امروزه تکنولوژی، واقعیت افزوده به سادگی از طریق موبایل در دسترس همگان است. فرقی نمیکند موبایل اندروید داشته باشید یا IOS قطعا شما هم تجربه استفاده از فیلترها و افکت های شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام و اسنپ چت را داشته اید.
واقعیت افزوده امروزه به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از شبکه های اجتماعی تبدیل شده است. در کنار این شرایط، هر وبسایتی نیز میتواند نرم افزار تحت وب واقعیت افزوده خود را بارگذاری کند و هر شرکتی میتواند نرم افزار واقعیت افزود اختصاصی خود را در اختیار مشتریان و مخاطبانش قرار دهد.
تکنولوژی Ar با سرعتی قابل توجه به سمت پیشرفته تر شدن و هر چه بیشتر شناور کردن ما در دنیای دیجیتال پیش میرود و باید انتظار داشت در سالهای آینده، عینک های واقعیت افزوده شرکت های غول تکنولوژی به شکلی توزیع شوند و در دسترس همگان قرار گیرند.
از اینکه با ما تا انتهای این مطلب همراه بودید ممنونیم، در مقالات بعدی در ارتباط با آینده واقعیت افزوده و کاربردهای واقعیت افزوده نیز صحبت کرده ایم که اگر مایل بودید میتوانید از این لینک ها به آنها دسترسی داشته باشید.